All

Честит рожден ден,Махмуд Даруиш!


Казваме го без да се замислим. За нас всеки 13 март е празник, защото е рожден ден на великия поет Махмуд Даруиш, който с творбите си ни показа, че има начин да защитаваш истината.

Сега Махмуд Даруиш щеше да е на 69 години. През 2008 той почина на 67 години и така замря един изпълнен с борба живот. На 13 март 2009 г. ние, няколко души, изпълнени с ентусиазъм и идеи, се събрахме, за да основем Форум за арабска култура. Заедно с арабиста и преводача, Мая Ценова, тръгнахме по път, който е изпълнен с тръни.

С тази среща започна всичко. Литературните вечери, изложбите, фестивала за кино-те нямаше да съществуват, ако тази среща не се бе състояла. На нея си дадохме сметка, че трябва да има този Форум, да превеждаме и разпространяваме завета на Махмуд Даруиш – мирът е възможен, диалогът е наложителен, с култура може да се постигне много.

На 13 март преди една година създадохме този Форум. Спечелихме много приятели, макар и трудностите. Създадохме го на рожденната дата на Махмуд Даруиш, а името му стана патрон. И днес, когато някои от нас са в Йордания, други в Сирия, а трети в България, можем да кажем заедно – честит рожден ден!

3 коментара към “Честит рожден ден,Махмуд Даруиш!

  1. Да е честит рожденият ден на хубавия ни форум! 🙂 Този ден е парзник както за създателите му, така и за неговите последователи в идеите и разнообразните му дейности. Благодаря ви, че ви има!

  2. Милички, толкова се надявам да дойде един ден, когато няма да бъдем вие и аз, а ще бъдем най-сетне ние…
    м

Вашият коментар