All

Хана Алуни – първият спортен репортер жена в Саудитска Арабия


kingdom_2_1-640x411Спортната журналистика е много популярна в страна, където футболът е страст. Автори във вестници, радио водещи и спортни телевизионни канали из Саудитска Арабия периодично изказват мнения относно състоянието на професионалната футболна лига с особено внимание върху известните отбори Ал Насър, Ал Хилал, Ал Шабаб, Ал Ахли и Иттихад. В сфера, доминирана от мъже, днес тя е отворена за жени, първата от които е Хана Джамал Алуни.

Като първият в Саудитска Арабия спортен репортер жена, Хана отразява спортни събития в кралството и е редактор в MBC PRO. Тя стартира кариерата си, работейки за вестника „Ал Мадина“ като репортер, а по-късно в ежедневника „Указ“, където тя се грижи за свой екип, заради придобитите в работата умения. Продължава в „Ал Рияд“, а след това в „Макка“.

В „Макка“ тя заема различни позиции, а също е и важен член на екипа на изданието. Следващата стъпка, която предприема, е да се включи в радио станция – Хана започва работа в радио „Алиф Алиф“ за седем месеца, където води спортно шоу. Когато напуска радиото, започва работа в MBC PRO като редактор.

Как започва всичко?

Хана е родена през юли 1981 година. Нейният интерес към спорта е събуден от баща й, който е страстен спортен фен.

„Въпреки че изучавах биология в университета, аз обожавах спорта и бях активен спортен блогър. Един от приятелите на баща ми ме окуражи да подам документи за репортер във вестник и го направих. Така започна всичко.“

Пътят е труден. Не е лесно за млада жена да пробие в доминиран от мъже свят. Тя работи усилено, за да достигне до позицията редактор в MBC PRO и да убеди всички, че е достатъчно способна за това.

„Заради желанието ми да успея, помолих мъжа ми да отложим медения ни месец, защото имах редица задачи по това време. Той наистина ме подкрепи и застана зад мен. Не знам какво бих могла да направя без него. Винаги съм благодарна на него, че ми повярва от началото.“

Като млада жена, Хана казва, че само небето е границата. Винаги си поставя високи цели и работи усилено, за да ги постигне.

Хана твърди, че съжалява, че понякога не обръща внимание на децата си като резултат от нейните работни задължения. Въпреки това, тя винаги се опитва да не липсва на семейни събирания и да има време с децата си.

Отделно от журналистиката, Хана мечтае да пише къси разкази и прави това в свободното си време.

 

Автор: Saudi Gazette

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s