All · Инициативи

Арабската култура и бизнесът си протегнаха ръка в хотел Dedeman Princess


 

„Вечер на Партньорството”

На 20 Oктомври 2010г. под звуците на арабска музика в зала „Европа” на Dedeman Princess Hotel Sofia се проведе „Вечер на Партньорството”, организирана от Българо-Арабски бизнес портал AraBiz и Форум за арабска култура.

Културата проговори чрез изложба на фотографии, представящи сирийското архитектурно наследство от архитект Айман Хамза и кадри от музеи и туристически дестинации в арабски държави, предоставени от TVArt. Организаторите събраха заинтересована аудитория, пред която представиха идеите си за увеличаване на българо- арабския бизнес и културен обмен. Приятната обстановка предразположи хората и под мотото „Да направим диалогът между бизнеса и културата възможен”, професионалисти, представители на фирми и посолства на арабски страни в България обмениха опит, идеи и контакти.

Организаторите заявиха ясно, че заедно се целят да създадат пространство за диалог между регионите – България, Близкият изток и Северна Африка. Заявената от тях цел, бе да достигат до повече заинтересовани хора, да ги информират за възможностите и заедно да увеличат социалния и бизнес обмен между двете култури и регионите. Идеята зад организацията на това събитие беше да се представят два проекта свързващи Близкия изток и България.

Българо-Aрабски бизнес портал

Arabiz.bg е първият Българо-Арабски бизнес портал, фокусиран върху възможностите на страните от регионите на Близкия изток, Северна Африка (БИСА) и България, тяхното представяне и взаимен обмен. Предоставяйки стойностна информация за между-културните различия, той повишава социалния и бизнес обмен. Порталът представя новини, теми, малки обяви, проекти, инвестиции, бизнес и търговски възможности от БИСА и България. Екипът на AraBiz се стреми да покрие значителните части на БИСА и Балканите и да превърне проекта в глобален сътрудник на бизнеса.

Форум за Aрабска култура

Форум за арабска култура, чиито патрон е световноизвестният поет Махмуд Даруиш, е сдружение с нестопанска цел, чиято основна задача са стимулирането на диалога между българската и арабската култура чрез сътрудничество с български и чужди организации и институции посредством инициативи и проекти, които представят арабската природа, история, литература, нрави, обичаи и традиции. Организацията има опит в организирането на литературни четения, изложби, писането на статии и пътеписи от посещавалите арабските страни нейни кореспонденти и отбелязването на важни за арабските страни събития и инициативи, една от които е „Монолозите на Газа”. Също така Форум за арабска култура участва във филмовия фестивал „Цветята на Корана“ за филми от Близкия изток и Северна Африка.

„Вечерта на партньорството” бе проведена в уютна атмосфера, на фона на приятна музика с арабски и източни мотиви. Сред гостите имаше представители на посолства от различни арабски държави, както и на фирми интересуващи се от търговски и културен обмен между България и арабския свят. Много от тях проявиха интерес към сътрудничество и предоставяните в него услуги на Българо-Арабският бизнес портал, който бе сформиран неотдавна с подкрепата на фирма GloBiz ITG.

Събитието предостави идеална възможност за заздравяване и задълбочаване на Българо- Арабските взаимоотношения.

За презентацията е нужен JavaScript.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s