Инициативи · Любопитни факти · Художествена литература

След 12 века прекъсване, най-старата действаща библиотека в света отново отвори врати


В свят, където електронните книги и търсенето в Интернет заместват библиотеките, най-старата действаща библиотека в света има съществена цена.

Осъзнавайки историческата стойност на библиотеката Ал Карауийн, мароканското Министерство на културата поставя задачата на канадско-мароканската архитектка Азиза Шауни, да реставрира и обнови сградата. Намираща се в Мароко, най-старата библиотека на света, е основана от жена през 859 година сега отново отваря врати след 12 века.

oldest-library-6

Библиотеката Ал Карауийн е основана във Фес от Фатима ал Фихри, богата жена от Тунис, посветила живота си на знанието. Фатима лично надзирава строежа на джамията Ал Карауийн, която също работи и като научен център години наред. По-късно, целият комплекс Ал Карауийн включва и университет. Днес, учебното заведение е преместено в друга част на Фес, но джамията и библиотеката продължават да са на мястото си от 859 година.

Библиотеката подслонява над 4000 ислямски манускрипти. Колекцията включва оригинал на „Мукадимма“ от известния историк от 14-ти век, Ибн Халдун, както и оригинални заглавия по ислямско право и оригинален Коран от 9-ти век. Библиотеката е обявена от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство и за най-старата действаща образователна институция в света.

oldest-library5

Построена преди 12 века, най-старата действаща библиотека в света страда от климатичните промени, влажността и проблеми по инфраструктурата. До 2012, историята, съхранена в сградата, е била в опасност да се разпадне, докато не пристига Азиза Шауни. Тя не се занимава само с реставрация на стари сгради, но ги оборудва и според нуждите на съвременните посетители. Самата Шауни заявява, че не иска да превръща сградата в „балсамиран труп“, а да намери баланса между реставрацията и съхранението, и новата реалност. Шауни превръща библиотеката, която преди време е била достъпна единствено за изследователи, в място, отворено за всеки посетител.

Откакто библиотеката отваря отново врати през май тази година, посетителите могат да почетат книги, да се докоснат до колекцията от оригинални манискрупти или просто да изпият чаша кафе. Библиотеката ще може да посрещне и различни видове заплахи като терористична атака или опити за унищожаване на книги от фонда.

 

Текст: Еман Хюсеин
Снимки: Techinsider.io

 

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s